Αν θέλεις να ακούσεις το παραμύθι πάτα στοπαρακάτω video:
Ο Πέτρος είναι ένα μικρό παιδί που ζει σε ένα οχυρωμένο αγροτόσπιτο στην άκρη ενός μεγάλου ρωσικού δάσους με τον υπερπροστατευτικό παππού του. Απομονωμένος από τους κατοίκους της πόλης και περιφρονημένος από τα παιδιά του χωριού, ο Πέτρος έχει μόνο δύο φίλους, την πάπια του και ένα σκανταλιάρικο πουλί, που τον προτρέπουν να αναζητήσει την περιπέτεια πέρα από τον φράχτη του αγροτόσπιτου. Μια μέρα ανοίγει την πόρτα του κήπου και βγαίνει στο λιβάδι, παρά την απαγόρευση του παππού του και συναντά το πουλί, την πάπια και τη γάτα. Η πάπια και το πουλί μαλώνουν. Η γάτα βλέπει το πουλί για μεζέ. Στο μεταξύ ο κακός λύκος παραμονεύει στο δάσος. Ο Πέτρος δεν τον φοβάται και δεν ακούει τον παππού του που τον συμβουλεύει να φυλάγεται. Τρεις κυνηγοί έχουν βγει στο κυνήγι του λύκου. Τι θα γίνει; Ποιος θα φαγωθεί, ποιος θα γλιτώσει;
Αν θέλεις να δεις το παραμύθι πάτα στο video που ακολουθεί:
PETER & WOLF from TERAB2 on Vimeo.
Το 1936 ο Προκόφιεφ αποδέχεται την πρόταση της διευθύντριας του παιδικού θεάτρου της Μόσχας να συνθέσει ένα μουσικό παραμύθι. "Το έργο θα πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αγαπήσουν τη μουσική. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να βρεθεί μια κοινή μουσική γλώσσα με αυτά …" σημειώνει ο Προκόφιεφ. Έτσι λοιπόν δεν διστάζει να θέσει τη μουσική του εξ’ ολοκλήρου στην υπηρεσία του κειμένου, ώστε να προκαλέσει τους κατάλληλους συνειρμούς στο παιδικό του ακροατήριο.
Κάθε όργανο της ορχήστρας αντιστοιχεί σε ένα χαρακτήρα του παραμυθιού. Τα έγχορδα συμβολίζουν τον Πέτρο, το φλάουτο το πουλί, το όμποε την πάπια, το κλαρινέτο τη γάτα, το φαγκότο τον παππού, τα κόρνα τον λύκο, τα κρουστά τους κυνηγούς. Επιδίωξη του συνθέτη είναι να δημιουργήσει μια πραγματική απλή και κατανοητή μουσική, που οπωσδήποτε δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, διατηρώντας ταυτόχρονα όλα τα χαρακτηριστικά του μουσικού του ύφους.
Η τεράστια δημοτικότητα του έργου σε συνδυασμό με τις μεταφράσεις του παραμυθιού σε πολλές γλώσσες – το κείμενο του οποίου γράφτηκε από τον ίδιο το συνθέτη – σύντομα καθιέρωσαν το έργο στην παγκόσμια μουσική φιλολογία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου